Fiscus krijgt wanbetaler beter in het vizier

De belastingdienst heeft dit jaar ruim 50 miljoen euro meer geïnd van wanbetalers dan in 2013. Dat zegt directeur Hans Blokpoel van de Belastingdienst donderdag in het AD. Door een verbeterde aanpak en toezicht sluit het net zich rond mensen die hun belastingschulden niet betalen.

Knappe koppen

Blokpoel denkt dat de dienst de gestelde doelstelling van 600 miljoen extra innen per jaar op den duur gaat halen.

De invordering van schulden is sinds kort geconcentreerd in twee landelijke centra en wanbetalers worden daar continu ‘gevolgd’, vertelt Blokpoel. ”We zien of iemand een nieuwe baan krijgt, een erfenis ontvangt, een auto koopt. Zodra we dat merken, starten we meteen een vordering”. De belastingdienst heeft betere software beschikbaar en heeft er ook een ”team knappe koppen” op gezet, aldus de directeur. ”Jonge mensen die rechtstreeks van de universiteit komen en veel intelligentere analyses maken op basis van de beschikbare data.”

Kleine zelfstandigen

Komend jaar rolt de belastingdienst de aanpak verder uit en gaat op dezelfde manier ook 1,2 miljoen kleine zelfstandigen volgen. ”Ik verwacht spectaculaire resultaten”, zegt Blokpoel. Overigens zal de dienst het niet alleen moeten hebben van wanbetalers, maar zal er ook meer geld moeten worden geïnd door beter toezicht en fraudebestrijding.

Volgens Blokpoel betaalt 2,5 procent van de 9 miljoen belastingplichtigen zijn belastingen niet. ”Een kleine groep, maar wel eentje van honderdduizenden mensen groot.”

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was. In het algemeen zijn bedrijfsmid... lees verder »

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was.... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.