Melding betalingsonmacht is bestuurderstaak

U bent als bestuurder verantwoordelijk voor het tijdig melden van betalingsonmacht. Deze aansprakelijkheid voor belastingschulden is niet te voorkomen door aan te geven dat u die taak aan een werknemer heeft gegeven. Rechtbank Den Haag gaf recent aan dat de bestuurder altijd eindverantwoordelijk blijft.

Bestuurder is eindverantwoordelijk

Voor de rechter beweerde de voormalig bestuurder dat een administratief medewerkster al ruim een half jaar voor het faillissement melding had gedaan van betalingsonmacht. De inspecteur stelde deze melding nooit ontvangen te hebben. De bestuurder stelde dat hem geen blaam trof, aangezien hij er vanuit had mogen gaan dat de administratief medewerkster conform haar taak de betalingsonmacht had gemeld. Hier ging de rechter echter niet in mee. De bestuurder kon namelijk geen bewijzen overleggen van het feit dat zijn werkneemster de melding had gedaan. Bovendien stelde de rechter dat de bestuurder als zodanig eindverantwoordelijk was, en zich er van had moeten verzekeren dat de betalingsonmacht tijdig gemeld was. Dat hij, nu bleek achteraf, ten onrechte had vertrouwd op zijn werkneemster, ontsloeg hem niet van die verantwoordelijkheid. Hij was dus terecht aansprakelijk gesteld voor de schuld van de failliete bv.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was. In het algemeen zijn bedrijfsmid... lees verder »

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was.... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.