Schenken voor eigen woning weer voordelig

Per 2017 kunt u als ouder onbelast een bedrag van € 100.000 schenken aan uw kind. Als voorwaarde geldt wel dat uw kind de schenking moet gebruiken voor de eigen woning. Dit blijkt uit de Prinsjesdagplannen die recent zijn uitgelekt.

Relatie en leeftijd verkrijger wel van belang

Deze verhoogde vrijstelling voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de eigen woning of de aflossing van uw eigenwoningschuld is niet nieuw. Tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 kon u ook al gebruikmaken van een verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000. De schenking hoefde toen niet van de ouders te zijn, maar mocht ook van een ander familielid of derde zijn. De leeftijd van de verkrijger speelde daarbij ook geen rol. Voor de verruimde schenkingsvrijstelling per 2017 is de relatie met de schenker en de leeftijd van de verkrijger echter dus wel van belang.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was. In het algemeen zijn bedrijfsmid... lees verder »

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was.... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.