Veranderingen inkomstenbelasting per 1 januari 2015

Vanaf 1 januari 2015 verandert de inkomstenbelasting op een aantal punten. Dit kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag of teruggave.

Afschaffen bijdrage in kosten kinderen
Vanaf 2015 zijn de volgende bijdragen in de kosten van kinderen afgeschaft:

-de aftrek voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar
-de alleenstaandeouderkorting
-de ouderschapsverlofkorting

Deze bijdragen van de overheid maken deel uit van de zogenoemde kindregelingen. Een aantal kindregelingen verdwijnt of gaat op in andere regelingen, zoals kindgebondenbudget of kinderbijslag.
Nieuwe regeling voor buitenlands belastingplichtigen

Vanaf 2015 kan er niet langer gekozen worden voor behandeling als binnenlands belastingplichtige. De vervanger de zogenoemde kwalificerende buitenlands belastingplichtige, krijgt dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland, mits er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

-de belastingplichtige woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
-de belastingplichtige betaalt over minimaal 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting.
-de belastingplichtige kunt een inkomensverklaring overleggen van de belastingdienst van uw woonland.
-Een inkomensverklaring is nodig bij de aangifte over 2015.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was. In het algemeen zijn bedrijfsmid... lees verder »

Wat is fiscaal gezien een bedrijfsmiddel en wat niet?

5 juli 2021 - De term komt geregeld terug in fiscale regelingen: ‘bedrijfsmiddel’. Zoals bij de investeringsaftrek en bij de herinvesteringsreserve (HIR). Bedrijfsmiddel lijkt een vrij algemene term, waar van alles onder kan vallen. Maar het luistert soms akelig nauw wat nu een bedrijfsmiddel is en wat niet. Vraag maar aan de ondernemer die zijn HIR niet kon inzetten voor een aankoop, omdat het geen bedrijfsmiddel maar ‘voorraad’ was.... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.