BTW op zakelijke diners en lunches

BTW op zakelijke diners en lunches

BTW op zakelijke diners en lunches Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

7 november 2019

Hoe zit het met de aftrek en btw van zakenlunches?

we merken dat veel consultants, adviseurs en andere dienstverlenende ZZP’ers fouten maken bij het verwerken van zakenlunches in hun administratie. Ze gaan zakelijk lunchen, boeken netjes hun bonnetjes onder de rubriek ‘Eten en drinken’ en vragen vaak ten onrechte de volledige btw terug. Vervolgens worden ze aan het eind van het jaar door de boekhouder of accountant op de vingers getikt.

Gevolg, de boekhouder corrigeert de boel en een onverwachte financiële tegenvaller is het resultaat. Wil jij geen financiele tegenvaller? Lees dan dit artikel, wij zochten precies voor je uit hoe het werkt met aftrek en btw op zakenlunches en hoe je dit het beste kan boeken!

Wanneer is iets een zakenlunch?

Iets is ‘zakelijk’ als het gaat om de belangen van je onderneming. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op je onderneming betrekking hebben. Bij het beslissen of iets een ‘zakelijke lunch’ is of niet is het dus belangrijk dat het aannemelijk gemaakt kan worden dat de lunch in het belang was van de onderneming.

Als je bijvoorbeeld gaat lunchen met een zakenpartner, een (potentiële) klant of een leverancier dan is dit vaak duidelijk ‘zakelijk’. Voor de boekhoudkundige verantwoording van een zakenlunch is de locatie waar je luncht ook belangrijk; je mag, afhankelijk van de locatie, namelijk niet alle btw terugvorderen van de Belastingdienst.

BTW

Mag je de btw van een zakenlunch terugvorderen?

Normaliter mag je de btw over zakelijke inkopen terugvorderen als voorbelasting. In het geval van zakenlunches (Eten & drinken) is de regelgeving iets ingewikkelder.

Er zijn twee situaties:

Lunch op kantoor
Haal je de lunch in een horecagelegenheid of supermarkt en nuttig je deze lunch op kantoor, dan mag je de btw wel terugvorderen van de Belastingdienst.

Lunch buiten kantoor

Lunch en nuttig je in een horecagelegenheid of laat je een cateraar de lunch verzorgen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte dan mag je de btw niet terugvorderen van de Belastingdienst.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.