de Nieuwe Kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

de Nieuwe Kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

4 oktober 2019

Met de compleet vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) kun je heel gemakkelijk van de verplichting tot btw-aangifte af.

De nieuwe regeling gaat in 2020 in, maar degenen die er dat jaar vanaf 1 januari direct gebruik van willen maken, dienen dit wel vóór 20 november dit jaar aan te geven.

De ondernemers die uit de huidige regeling korting op de btw krijgen moeten zichzelf actief aanmelden. Ondernemers die op dit moment zijn vrijgesteld van btw-aangifte hoeven zich niet aan te melden.
Hoe zit het precies?

Ondernemers met een omzet tot en met 20.000 euro die zich aanmelden voor de nieuwe KOR worden vrijgesteld van het in rekening brengen van btw aan hun klanten. Deze ondernemers komen ook niet in aanmerking voor teruggave van btw en hoeven dan ook geen aangifte hiervoor te doen. Vooral voor ondernemers die weinig of geen inkoopkosten maken, kan de KOR interessant zijn.

De nieuwe KOR, die de oude geheel gaat vervangen, geldt alleen al vanaf 1 januari 2020 als een ondernemer vóór 20 november van dit jaar via het aanmeldformulier heeft aangegeven hiervan gebruik te willen maken. Als dat gebeurt, geldt de nieuwe KOR voor minimaal drie jaar, mits de omzet niet hoger uitvalt dan 20.000 euro per kalenderjaar. Om het zogenoemde jojo-effect te voorkomen is het niet mogelijk om zelf tussentijds de regeling stop te zetten.
Waarom zou je het doen?

Ten eerste zorgt de nieuwe KOR voor gemak. Veel ondernemers zien op tegen het vier keer per jaar terugkerende ritueel van btw-aangifte. Met de nieuwe KOR hoeft dat niet en dat kan eventueel administratieve kosten schelen. Daarbij kun je als ondernemer klanten voordeel bieden ten opzichte van de concurrentie. Je kunt namelijk je product goedkoper aanbieden. Zeker voor particuliere klanten die de btw niet kunnen aftrekken kan het een voordeel zijn als een ondernemer zich heeft aangemeld voor de nieuwe KOR. Overigens kunnen van de nieuwe KOR ook stichtingen, verenigingen en bv’s gebruikmaken. Op de site van de Belastingdienst is een handig hulpmiddel te vinden voor wie wil weten of hij aanspraak kan maken op de nieuwe KOR.
En waarom zou je het niet doen?

Een gevolg van de KOR is ook dat ondernemers niet langer de btw over zakelijke kosten en investeringen mogen aftrekken. En dat kan voor sommige ondernemers minder interessant zijn. Bovendien; niet alle ondernemers zijn natuurlijk hetzelfde. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de keuze om je wel of niet voor de nieuwe KOR aan te melden.

Krijg je bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Volgen er de komende tijd veel investeringen? Heb je hoge kosten voor inkoop, of juist niet? Heb je voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet tóch een andere keuze maken.

Kortom

Wie zich voor 20 november aanmeldt voor de nieuwe KOR doet vanaf 1 januari geen btw-aangifte meer, brengt geen btw meer in rekening bij klanten, kan de btw die andere ondernemers in rekening brengen, niet meer verrekenen en dient nog wél de omzet bij te houden in de administratie. De nieuwe regeling geldt voor minimaal drie jaar, of tot het moment dat de omzet hoger wordt dan 20.000 euro.

Wie interesse heeft in de nieuwe KOR kan alle informatie vinden op de site van de Belastingdienst.

Meer informatie op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.