Eenvoudig leegstaande woning tijdelijk verhuren

Eenvoudig leegstaande woning tijdelijk verhuren

20 juli 2012

Staat je huis te koop, dan kun je het makkelijker tijdelijk verhuren. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken om de Leegstandwet hiervoor te wijzigen. Zo hoopt de overheid de leegstand van huizen tegen te gaan. Naar verwachting zijn de wijzigingen in de loop van 2013 van kracht.

Als je huis te koop staat en je bent zelf inmiddels verhuisd, kun je met hoge dubbele woonlasten komen te zitten. Door je te koop staande huis te verhuren kun je deze kosten drukken. Momenteel krijg je dan te maken met allerlei administratieve rompslomp. Na aanpassing van de Leegstandwet zal dit worden beperkt en krijg je te maken met minder regels. Zo is de gemeente niet meer verplicht om een maximale huurprijs vast te stellen op basis van het woonwaarderingsstelsel; de huurprijs mag je zelf bepalen. Je zult voor de tijdelijke verhuur nog wel een vergunning nodig hebben van de gemeente, maar zij mag hiervoor geen extra eisen stellen die niet in de Leegstandwet staan. Houd er wel rekening mee dat je voor tijdelijk verhuur ook toestemming van je bank of geldverstrekker nodig hebt.

Geen huurbescherming bij verhuur onder Leegstandwet

Bij tijdelijk verhuur van je leegstaande woning gelden de normale huurbeschermingsregels niet. Eindigt het huurcontract, dan heeft de huurder dus geen bescherming. Het contract moet wel voor minstens zes maanden zijn met een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder. Deze termijn geldt ook als je tijdens de huurperiode een koper vindt voor je huis. Verloopt je aangevraagde vergunning, dan loopt het huurcontract automatisch af. Anders geldt de einddatum die is vermeld op het contract. Zorg ervoor dat hierin duidelijk staat dat het om tijdelijk verhuur op grond van de Leegstandwet gaat, anders gelden de huurbeschermingsregels wel en kun je de verhuur niet zomaar beëindigen.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst! - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst!

1 september 2023 - Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u per post en in uw digitale berichtenbox van de belastingdienst bericht waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dat bericht heet een... lees verder »

factuureisen - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

factuureisen

28 juni 2022 - Bent u verplicht te factureren? Vermeld op uw factuur dan altijd de volgende gegevens: -uw volledige naam en die van uw afnemer Vermeld de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.