Hoe gaat tweede lening de woningmarkt helpen?

In het akkoord voor de woningmarkt is het plan opgenomen dat u bij het kopen van een huis een tweede aflossingsvrije lening moet kunnen afsluiten. Deze lening gebruikt u dan voor de aflossing van de eerste lening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Per 1 januari 2013 bent u verplicht om nieuwe leningen binnen dertig jaar annuïtair af te lossen. Voor bestaande leningen geldt er een overgangsregeling, zodat u deze niet hoeft af te lossen. In het nieuwe akkoord is nu afgesproken dat het mogelijk is een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning. Deze lening heeft een looptijd van vijfendertig jaar en de rente kunt u niet aftrekken in de inkomstenbelasting. U kunt deze tweede lening gebruiken voor het aflossen van een deel van de eerste lening. In dertig jaar bouwt deze lening dan op naar 50% van de waarde van de woning.

Volledige hypotheekrenteaftrek

Het voordeel van deze constructie is dat u de volledige hypotheekrenteaftrek krijgt op de eerste lening. Door het gebruiken van de tweede lening voor het aflossen heeft u gedurende de looptijd lagere maandlasten. U krijgt immers de helft van de aflossing terug uit de tweede lening. Het gevolg is natuurlijk wel dat u na dertig jaar nog achterblijft met een restschuld van 50% van de eerste lening. Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag of u die tweede lening van de bank krijgt.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is de fiscale oudedagreserve (FOR) en hoe werkt dat?

19 oktober 2021 - Ben je zelfstandig ondernemer en wil je naast je AOW ook aanvullend pensioen opbouwen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is een regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst mag reserveren voor je pensioen. Voor wie is de fiscale oudedagsreserve (FOR)? Om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve (FOR) hanteert de Belastingdienst een aantal voorwaarden: Je moet ondernemer zijn voor de inkomste... lees verder »

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten

7 oktober 2021 - Als je kosten maakt voor een klant, worden deze vaak doorbelast aan de klant. Bij het doorbelasten van kosten wordt niet altijd het juiste btw tarief gebruikt. Wat... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.