Hoe gaat tweede lening de woningmarkt helpen?

Hoe gaat tweede lening de woningmarkt helpen?

20 februari 2013

In het akkoord voor de woningmarkt is het plan opgenomen dat u bij het kopen van een huis een tweede aflossingsvrije lening moet kunnen afsluiten. Deze lening gebruikt u dan voor de aflossing van de eerste lening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Per 1 januari 2013 bent u verplicht om nieuwe leningen binnen dertig jaar annuïtair af te lossen. Voor bestaande leningen geldt er een overgangsregeling, zodat u deze niet hoeft af te lossen. In het nieuwe akkoord is nu afgesproken dat het mogelijk is een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning. Deze lening heeft een looptijd van vijfendertig jaar en de rente kunt u niet aftrekken in de inkomstenbelasting. U kunt deze tweede lening gebruiken voor het aflossen van een deel van de eerste lening. In dertig jaar bouwt deze lening dan op naar 50% van de waarde van de woning.

Volledige hypotheekrenteaftrek

Het voordeel van deze constructie is dat u de volledige hypotheekrenteaftrek krijgt op de eerste lening. Door het gebruiken van de tweede lening voor het aflossen heeft u gedurende de looptijd lagere maandlasten. U krijgt immers de helft van de aflossing terug uit de tweede lening. Het gevolg is natuurlijk wel dat u na dertig jaar nog achterblijft met een restschuld van 50% van de eerste lening. Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag of u die tweede lening van de bank krijgt.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst! - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst!

1 september 2023 - Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u per post en in uw digitale berichtenbox van de belastingdienst bericht waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dat bericht heet een... lees verder »

factuureisen - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

factuureisen

28 juni 2022 - Bent u verplicht te factureren? Vermeld op uw factuur dan altijd de volgende gegevens: -uw volledige naam en die van uw afnemer Vermeld de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.