Sparen is slecht voor je portemonee

Houd je ondanks de economische situatie nog wat geld over? En heb je dit op een spaarrekening gezet? Dan is dat nu even niet zo slim! Tegenwoordig kost sparen je meer dan dat het je oplevert!

De meeste spaarrekeningen leveren je op dit moment minder op dan dat je geld minder waard wordt. De hoogste rentevergoeding bedraagt nu 1,95%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie in juni 2,9%. Als je een gespaard bedrag na bijvoorbeeld een jaar van je spaarrekening haalt, kun je er – ondanks de ontvangen rente – dan minder voor kopen dan op dit moment.

Inflatie blijft in Nederland aan de hoge kant

Maar wat is inflatie eigenlijk? Inflatie is het minder waard worden van geld. Als de prijzen van goederen en diensten over een langere periode stijgen, neemt de waarde van geld af. Je kunt daardoor voor hetzelfde geld minder kopen. Daarvan is al een hele tijd sprake. De BTW-verhoging van vorig jaar zorgde voor een flinke stijging van de inflatie. Sindsdien blijft de inflatie hoog, terwijl die in andere landen daalt. De stijging van afgelopen maand komt vooral door de gestegen prijs van benzine. Voeding werd wel iets goedkoper.

Sparen blijft een verstandige keuze

Toch is het wel verstandig om geld opzij te leggen. Geld dat op een betaalrekening staat geef je gemakkelijk uit en levert bijna nooit iets op. Banken vergoeden nagenoeg geen rente op betaalrekeningen. Wil je starten met sparen? Denk dan eerst goed na over hoeveel rente je wilt ontvangen en welk risico je wilt lopen. Veel banken vallen onder een Europees Depositogarantiestelsel. Spaarsaldi zijn dan per bank en per persoon tot € 100.000 gegarandeerd, inclusief opgebouwde rente.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is de fiscale oudedagreserve (FOR) en hoe werkt dat?

19 oktober 2021 - Ben je zelfstandig ondernemer en wil je naast je AOW ook aanvullend pensioen opbouwen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is een regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst mag reserveren voor je pensioen. Voor wie is de fiscale oudedagsreserve (FOR)? Om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve (FOR) hanteert de Belastingdienst een aantal voorwaarden: Je moet ondernemer zijn voor de inkomste... lees verder »

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten

7 oktober 2021 - Als je kosten maakt voor een klant, worden deze vaak doorbelast aan de klant. Bij het doorbelasten van kosten wordt niet altijd het juiste btw tarief gebruikt. Wat... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.