Sparen is slecht voor je portemonee

Sparen is slecht voor je portemonee

17 juli 2013

Houd je ondanks de economische situatie nog wat geld over? En heb je dit op een spaarrekening gezet? Dan is dat nu even niet zo slim! Tegenwoordig kost sparen je meer dan dat het je oplevert!

De meeste spaarrekeningen leveren je op dit moment minder op dan dat je geld minder waard wordt. De hoogste rentevergoeding bedraagt nu 1,95%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie in juni 2,9%. Als je een gespaard bedrag na bijvoorbeeld een jaar van je spaarrekening haalt, kun je er – ondanks de ontvangen rente – dan minder voor kopen dan op dit moment.

Inflatie blijft in Nederland aan de hoge kant

Maar wat is inflatie eigenlijk? Inflatie is het minder waard worden van geld. Als de prijzen van goederen en diensten over een langere periode stijgen, neemt de waarde van geld af. Je kunt daardoor voor hetzelfde geld minder kopen. Daarvan is al een hele tijd sprake. De BTW-verhoging van vorig jaar zorgde voor een flinke stijging van de inflatie. Sindsdien blijft de inflatie hoog, terwijl die in andere landen daalt. De stijging van afgelopen maand komt vooral door de gestegen prijs van benzine. Voeding werd wel iets goedkoper.

Sparen blijft een verstandige keuze

Toch is het wel verstandig om geld opzij te leggen. Geld dat op een betaalrekening staat geef je gemakkelijk uit en levert bijna nooit iets op. Banken vergoeden nagenoeg geen rente op betaalrekeningen. Wil je starten met sparen? Denk dan eerst goed na over hoeveel rente je wilt ontvangen en welk risico je wilt lopen. Veel banken vallen onder een Europees Depositogarantiestelsel. Spaarsaldi zijn dan per bank en per persoon tot € 100.000 gegarandeerd, inclusief opgebouwde rente.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst! - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst!

1 september 2023 - Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u per post en in uw digitale berichtenbox van de belastingdienst bericht waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dat bericht heet een... lees verder »

factuureisen - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

factuureisen

28 juni 2022 - Bent u verplicht te factureren? Vermeld op uw factuur dan altijd de volgende gegevens: -uw volledige naam en die van uw afnemer Vermeld de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.