Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Als je kosten maakt voor een klant, worden deze vaak doorbelast aan de klant. Bij het doorbelasten van kosten wordt niet altijd het juiste btw tarief gebruikt.

Wat zijn de regels?
Bij het doorberekenen van kosten aan de klant, moet hierover in principe altijd btw berekend worden. Daarbij moet het btw tarief gehanteerd worden dat je normaal gesproken ook aan de klant in rekening brengt.

Er wordt vaak een foutief btw tarief gehanteerd. Vooral wanneer de doorberekende kosten onder een btw vrijstelling of het verlaagde tarief vallen. Zoals het doorbelasten van de kosten van verzenden, voedsel of literatuur. Als je over je eigen levering of dienst 21% btw berekent, dan moet je bij het doorbelasten van deze kosten ook het normale btw tarief van 21% aan je klant in rekening brengen. Vaak wordt echter het verlaagde tarief of de vrijstelling toegepast.

Zolang je klant ook volledig aftrekrecht heeft, zal het allemaal niet tot problemen leiden. Het is anders als je te maken hebt met een afnemer zonder (volledig) recht op btw aftrek. Doordat de kosten via jou lopen, valt de uiteindelijke rekening voor je klant hoger uit. Het is dan handiger dat je klant de kosten waarvoor een vrijstelling of het verlaagde btw tarief geldt, zelf rechtstreeks afneemt. Dan hoef je hierover geen 21% btw te berekenen die voor je klant niet aftrekbaar zijn.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

Wat is de fiscale oudedagreserve (FOR) en hoe werkt dat?

19 oktober 2021 - Ben je zelfstandig ondernemer en wil je naast je AOW ook aanvullend pensioen opbouwen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is een regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst mag reserveren voor je pensioen. Voor wie is de fiscale oudedagsreserve (FOR)? Om in aanmerking te komen voor de fiscale oudedagsreserve (FOR) hanteert de Belastingdienst een aantal voorwaarden: Je moet ondernemer zijn voor de inkomste... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.