Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten

Veel voorkomende fouten bij het doorbelasten van kosten Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Geschreven door:
, 7 oktober 2021

Als je kosten maakt voor een klant, worden deze vaak doorbelast aan de klant. Bij het doorbelasten van kosten wordt niet altijd het juiste btw tarief gebruikt.

Wat zijn de regels?
Bij het doorberekenen van kosten aan de klant, moet hierover in principe altijd btw berekend worden. Daarbij moet het btw tarief gehanteerd worden dat je normaal gesproken ook aan de klant in rekening brengt.

Er wordt vaak een foutief btw tarief gehanteerd. Vooral wanneer de doorberekende kosten onder een btw vrijstelling of het verlaagde tarief vallen. Zoals het doorbelasten van de kosten van verzenden, voedsel of literatuur. Als je over je eigen levering of dienst 21% btw berekent, dan moet je bij het doorbelasten van deze kosten (exclusief btw) ook het normale btw tarief van 21% aan je klant in rekening brengen. Vaak wordt echter het verlaagde tarief of de vrijstelling toegepast.

Zolang je klant ook volledig aftrekrecht heeft, zal het allemaal niet tot problemen leiden. Het is anders als je te maken hebt met een afnemer zonder (volledig) recht op btw aftrek. Doordat de kosten via jou lopen, valt de uiteindelijke rekening voor je klant hoger uit. Het is dan handiger dat je klant de kosten waarvoor een vrijstelling of het verlaagde btw tarief geldt, zelf rechtstreeks afneemt. Dan hoef je hierover geen 21% btw te berekenen die voor je klant niet aftrekbaar zijn.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst! - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

Wanneer hoort u iets van de belastingdienst!

1 september 2023 - Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u per post en in uw digitale berichtenbox van de belastingdienst bericht waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dat bericht heet een... lees verder »

factuureisen - Administratiekantoor Riks Advies Voorschoten/Leiden

factuureisen

28 juni 2022 - Bent u verplicht te factureren? Vermeld op uw factuur dan altijd de volgende gegevens: -uw volledige naam en die van uw afnemer Vermeld de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.